Taxus, de toverboom

Taxus
De tijdloze toverboom

Giftig

Bijgeloof

Voor de oude Grieken en Romeinen was de taxus een boom waar je respect voor moest hebben. Een taxustak diende vaak als toverstaf waarmee je mensen in steen kon veranderen of je kon ze van kwaden verlossen. Vanwege het donkere groen van zijn zachte naalden was de taxus voor de Grieken een boom van treurnis.

Heksen gebruikten taxustakken om er heksenzalf van te maken, maar alleen als de takken tijdens eenmaansverduistering geplukt waren. Ze smeerden hiermee de bezemsteel in, en zo konden ze vliegen.

Voor de Germanen was de taxus ook een heilige boom. Volgens de overlevering konden hun sjamanen naar andere werelden te reizen als zij ondereen taxus zaten. Maar gewone mensen werden gewaarschuwd om niet onder een taxus te gaan slapen omdat ze anders misschien nooit meer wakker zouden worden.

Ook las ik ergens dat men vroeger een taxustakje op het lijf droeg, zodat het kwaad verjaagd werd. Maar parkeer nooit je paard naast een taxusboom, want misschien overleeft die dat niet!

Vaak ziet men op kerkhoven taxussen staan. Dit heeft ook met bijgeloof te maken. De heilige boom werd gezien als poort naar de wereld van de geesten en hielp de overledenen bij het vinden van de weg naar het hiernamaals.

In vroeger tijden fungeerde de taxus als een soort Google Maps. Taxussen blijven namelijk het hele jaar door groen en ze worden oud. Ze werden daarom veel aangeplant langs wegen en paden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen